Rostskyddsbehandling

Rostskyddsbehandling

Tectylbehandling vilket innebär en rostskyddsbehandling av din bil bygger på över 75 års erfarenhet av produkter och metoder som kontinuerligt har utvecklats – här hittar du marknadens bästa och mest omfattande rostskyddsbehandling för alla typer av fordon.

Varför använda rostskydd?

Rostskydd skyddar din bil från de hårda och fluktuerande klimatförhållandena i Sverige. I kombination med den höga användningen av salt och kemikalier på svenska vägar under vintern skapar detta optimala förutsättningar för rost på bilarna som följd.
De allra flesta bilar är utvecklade och producerade för användning under andra och mer gynnsamma förhållanden än våra – därför är en underredesbehandling med rosskydd av din bil mycket viktig och värnar om din investering i bilen. Tectyl rostskydd erbjuder många fördelar – undvik rostangrepp, uppnå ett bättre försäljningsvärde och minska kostnaden för reparationer och reservdelar med mera i framtiden.

Välj mellan 2 säkra typer av rostskyddsbehandling av din bil

Vi på Tectyl har gjort det enkelt och praktiskt för dig som kund att välja önskat rostskydd. Med 2 säkra och riktigt bra skyddande alternativ får du den absolut bästa och mest grundliga behandlingen av rost på din bil:

 1. Komplett underredesbehandling – vaxbaserad
 2. Miljövänlig underredsbehandling – vattenbaserad

Korrekt rostskyddsbehandling

– utförs alltid av specialisttekniker och inkluderar:

 • Demontering av bilens stänkskärmar/bottenplattor, hjul och innerskärmar i hjulhus
 • Noggrann rengöring av alla salt- och smutsrester
 • Extremt hög genomträngande förmåga inuti alla dolda håligheter, rambalkar, dörrar, paneler och klaffar etc.
 • Därefter rostskydd på hela underredet, fjädringen och rambalkar m.m.
 • En slutlig applicering av ett särskilt starkt slitlager på hela underredet.
 • Fotodokumentation erbjuds om så önskas
 • Tvätta, torka och härda bilen så att den är ren och klar vid avhämtning.

Underredsbehandling till lågt pris med många fördelar för bästa rostskydd

 • Du undviker att utsättas för rostangrepp
 • Din bil får ett bättre återförsäljningspris
 • Det blir färre reparationskostnader efteråt
 • Rostskydd från Tectyl ger också bullerreducering
Varumärke Tectyl

Behöver du hjälp med rostskyddsbehandling?

Om du behöver hjälp med att fixa rostskyddet på din bil är du välkommen att kontakta oss på Tectyl – vi är experter på alla typer av rostskydd och vi kan bedöma dina specifika behov och ge råd om den mest lämpliga rostskyddsbehandlingen för just din bil.

Tectylbehandling bygger på över 75 års erfarenhet av produkter och metoder som kontinuerligt har utvecklats – det är inte konstigt att Tectyl har blivit synonymt med rostskydd.

Läs mer om rostskyddsbehandling

Hur går en rostskyddsbehandling till?

En rostskyddsbehandling är en process som syftar till att förhindra eller minska risken för rostbildning på olika metallytor, särskilt på fordon som bilar och båtar.
Nedan följer en allmän översikt över hur en rostskyddsbehandling kan utföras:

 

 • Förberedelse:
  Innan själva behandlingen påbörjas måste ytan noggrant rengöras och avfettas. Detta kan göras genom tvättning och användning av rengöringsmedel eller lösningsmedel för att avlägsna smuts, fett och andra föroreningar.
 • Rostborttagning (om nödvändigt):
  Om det finns rost på ytan måste den först tas bort. Det kan utföras genom slipning, sandblästring eller kemisk rostborttagning. Det är viktigt att all synlig rost avlägsnas, eftersom rostskyddsbehandlingen inte kommer att vara effektiv om det finns rost kvar under beläggningen.
 • Ytbehandling:
  Rostskyddsmedlet appliceras på den rengjorda och eventuellt rostborttagna ytan. Detta medel kan vara en oljebaserad produkt, en vaxbeläggning eller en annan form av rostskyddande substans. Produkterna varierar beroende på tillverkare och specifika krav.
 • Injicering och sprutning:
  I vissa fall kan rostskyddsmedlet injiceras i ihåliga sektioner av fordonet, som exempelvis dörrar, ramen och andra ihåliga delar. Detta görs för att nå platser som annars kan vara svåra att behandla med en ytbaserad beläggning. Förutom injicering kan en sprutpistol användas för att applicera medlet på ytan.
 • Torkning och härda:
  Rostskyddsmedlet måste torka och härda ordentligt enligt tillverkarens anvisningar. Under denna process kan det bildas en skyddande barriär som förhindrar att fukt och syre når metallen och därigenom minskar risken för rostbildning.
 • Upprepning och underhåll:
  Rostskyddsbehandlingen kan behöva upprepas regelbundet, beroende på typen av medel som används och exponeringen för väder och andra faktorer som kan påverka skyddet. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för underhåll och re-behandling.

Det är viktigt att notera att rostskyddsbehandlingens effektivitet kan variera beroende på kvaliteten på produkterna som används, noggrannheten i applikationen och de lokala väderförhållandena. Därför är det klokt att överväga att anlita professionella rostskyddsexperter om du är osäker på hur man utför behandlingen korrekt. Dessutom är regelbunden tvätt och rengöring av fordonet en viktig del av att bevara rostskyddet och förlänga fordonets livslängd.

Såhär kan du rostskydda din bil

Att rostskydda din bil är ett viktigt steg för att förlänga dess livslängd och bevara dess skick. Här är några steg du kan följa för att rostskydda din bil:

 

 • Tvätta bilen noggrant: Börja med att tvätta bilen noggrant för att ta bort smuts, salt och andra föroreningar från ytan. Använd en mild biltvätt och en mjuk svamp eller tvätthandske för att undvika att skada lacken.
 • Torka bilen ordentligt: Efter att ha tvättat bilen, torka den noggrant med en ren och mjuk handduk eller en bilhandduk. Detta hjälper till att förhindra vattenfläckar och ytterligare korrosion.
 • Inspektera bilen: Gör en noggrann inspektion av bilen för att identifiera eventuell rost eller skador på lacken. Kontrollera särskilt områden som är kända för att vara mer utsatta för rost, såsom hjulhus, dörrkanter och skärmar.
 • Reparera rostskador: Om du hittar någon rost, bör du åtgärda det så snart som möjligt. Du kan använda en rostborttagningsprodukt för att ta bort ytrost och sedan applicera rostskyddsmedel eller färg för att förhindra vidare rostbildning. Om rosten är allvarlig kan du behöva konsultera en professionell bilreparatör.
 • Applicera rostskyddsmedel: Efter att eventuell rost har reparerats eller avlägsnats, applicera ett rostskyddsmedel på bilens yta. Det finns olika typer av rostskyddsprodukter tillgängliga, inklusive vax, oljebaserade medel och tätningar. Välj en produkt som passar dina behov och följ tillverkarens instruktioner för applicering.
 • Underhåll regelbundet: Rostskyddet måste underhållas regelbundet för att fortsätta vara effektivt. Tvätta och vaxa din bil regelbundet och inspektera den för rost eller skador. Om du märker någon skada eller rost, åtgärda den omedelbart.
 • Använd rostskyddsfilm: Om du vill ta extra försiktighetsåtgärder kan du överväga att applicera en transparent rostskyddsfilm på bilens yta. Denna film fungerar som ett skydd mot stenskott och andra yttre påfrestningar.
 • Kör försiktigt på vintervägar: Under vintern är det särskilt viktigt att vara försiktig på vägar som är saltade, eftersom salt kan öka risken för rostbildning. Tvätta bilen regelbundet under vintersäsongen för att ta bort salt och andra kemikalier som används för att smälta is och snö.

Att rostskydda din bil är ett viktigt steg för att bevara dess skick och värde över tiden. Genom att följa dessa steg och vara noggrann med underhåll kan du hjälpa till att förlänga din bils livslängd och minska risken för rostskador.

Vad kostar en rostskyddsbehandling?

Priset för en rostskyddsbehandling kan variera betydligt beroende på flera faktorer, inklusive var du befinner dig, typen av fordon och vilken typ av rostskyddsbehandling du vill ha. Här är några faktorer som kan påverka priset:

 

 • Typ av fordon: Priset kan variera beroende på om du har en liten personbil, en större SUV, en lastbil eller något annat fordonstyp.
 • Rostskyddsbehandlingsmetod: Det finns olika sätt att utföra rostskyddsbehandling, såsom vaxbehandling, oljebaserad behandling eller användning av rostskyddsfilm. Kostnaden kan variera beroende på vilken metod du väljer.
 • Omfattning av behandlingen: Vissa människor väljer att behandla hela fordonet, medan andra kanske bara vill behandla specifika delar, som botten eller hjulhus. Priset kommer att variera beroende på hur omfattande behandlingen är.
 • Plats: Priser kan variera från region till region och om det är någon pågående kampanj eller inte. I större städer och mer efterfrågade områden tenderar priserna ofta att vara högre.
 • Kvalitet på tjänsten: Priset kan också variera beroende på kvaliteten på den rostskyddsbehandling som erbjuds. Högkvalitativa behandlingar kan vara dyrare än enklare alternativ.

För att få en exakt prisuppgift är det bäst att kontakta lokala rostskyddsspecialister eller verkstäder och be om en offert. De kan ge dig en mer exakt uppfattning om kostnaden baserat på dina specifika behov och fordonstyp. Var också säker på att jämföra priser och utforska olika alternativ innan du bestämmer dig för en rostskyddsbehandling.